Ruční nebo automat

Otázka, v čem je lepší převodovka automatická nebo ruční, snad jednoznačnou odpověď nikdy mít nebude. Vizuálně se určitě liší svými tvary, ale prakticky jde o rozdílnost v zařízení jako takovém .
řadicí páka v autě.jpg
Není nad manuální řazení
Především muži jsou zastánci ručního řazení, mají tak pocit, že automobil ovládají zcela oni, autu jsou více blíž a také dokáží naslouchat motoru. Princip ručního řazení není až tak složitý, jednoduše řečeno jde o posouvání páky mezi ozubenými kolečky po obvodu hřídele. Ve srovnání s převodovkou automatickou je ta manuální levnější a také je prokázáno, že i delší dobu vydrží. Případná oprava také není finančně náročná. Negativem může být horší plynulost jízdy díky škubání, které vzniká při změně převodového stupně. Spousta řidičů ale tento typ ovládání vozu upřednostňuje i přes již zmíněné nevýhody.
Automatické ovládání a jeho klady
I tak je při vývoji nových vozů myšleno na to, aby řízení vozidla bylo pohodlné a ne příliš složité, proto je spousta zařízení automatická. Technické vymoženosti aut oceňují především ženy, pro které je přijatelnější snadnější ovládání, proto mezi nimi také najdeme převážnou většinu těch, které se při koupi nového automobilu orientují na ten, který má automatickou převodovku. Řízení takového vozu je jednodušší v tom, že převodový poměr je měněn podle potřeb během jízdy samotné díky automatu. Samotný rozjezd vozidla je také jednodušší, protože automatická převodovka umožní vozidlu rozjezd jen plynovým pedálem bez použití spojky. Při parkování určitě přijde vhod zajištění vozu proti pohybu díky parkovací západce (poloha P).
řadicí páka mercedesu.jpg
Údržbě převodovky musíte věnovat maximální péči, obzvláště u té automatické je nutné měnit pravidelně olej a hlavně používat ten kvalitní, stejně tak důležité je jeho chlazení.